måndag 26 mars 2012

ingående

Lite mer ingående info om dieten jag följer! Själv består min kvällsmat av en blodig biff med en röra gjord på lättkvarg, hackad persilja & lite grillkrydda.

ATTACKFASEN - (bara protein)
CRUISEFASEN - (dagar med grönsaker och protein varvas med dagar med enbart protein)
SAMMANSLAGNINGSFASEN - (proteindagar varvas med dagar med protein plus grönsaker och dagar då du äter vad du vill).
STABILISERINGSFASEN - Från nu och resten av ditt liv. Du behåller vikten utan större problem då du får äta vad du vill så länge du gör det med måtta och äter enligt attackfasen en gång i veckan.


STEG 1 – ATTACKFASEN Under denna korta fas sätter du igång processen med att gå ner i vikt. Det är viktigt att man följer denna fas strikt för full effekt. Om du gör det är chansen stor att du redan inom en vecka går ner upp till 5 kg. Under attackfasen äter du i princip bara proteiner och så lite fett som möjligt, som exempelvis magert kött, fisk, fågel, ägg och mejeriprodukter med lågt fettinnehåll. Du ska hålla dig i denna fas mellan 1 – 10 dagar. Då du äter mycket protein så minskar aptiten samtidigt som muskelmassan bevaras. Glöm inte att dricka minst 1,5 liter vatten om dagen så att din mage fortsätter att fungera normalt. Promenera 20 minuter varje dag.

Detta får du äta så mycket du vill av:



oxkött
kalvkött
kalkon
kyckling (utan skinn)
fisk
skaldjur
skinka
ägg
mjölkprodukter med 0 – 1,5 % fett
1,5 msk havrekli
1 msk linfrö
1,5 l vatten per dag
kaffe och te osötat


STEG 2 – CRUISEFASEN Nu är du redo att gå in i fas 2 – cruisefasen. Här får du lägga till grönsaker och du får välja bland grönsaker från listan nedan. Du äter alltså både grönsaker och protein. Men du ska fortsätta att alternera mellan attackfasen och cruisefasen (dvs varannan dag protein, varannan dag protein + grönsaker). Promenera 30 minuter varje dag. För bästa viktnedgång så rekommenderar Dukan att du alternerar med fem dagar av varje tills du nått din målvikt.



Grönsaker som är tillåtna:


Kronärtskocka
Sparris
Aubergine
Fänkål
Kål (vit, röd, grön, savoy, blomkål, brysselkål)
Selleri
Endiver
Zucchini
Champinjoner
Gurka
Spenat
Paprika
Broccoli
Bönor
Purjolök
Lök
Pumpa
Rädisor
Sallad
Harsyra/ängsyra
Sojabönor
Kålrot
Mangold
Tomater
Majrovor
Morötter
Rabarber
Rödbetor


STEG 3 – SAMMANSLAGNINGSFASEN I fas 3 börjar du successivt gå tillbaka till ditt tidigare ätande men du måste se till att du förhindrar att du går tillbaka till gamla onyttiga vanor. Här börjar du återinföra livsmedel som frukt, ost, bröd och stärkelse som pasta, ris och potatis. Det som gör Dukans metod annorlunda från andra dieter är att du får unna dig en till två ”firarmål” i veckan där du kan äta precis vad du vill. Men du måste fortsättningsvis äta enbart protein enligt attackfasen en dag i veckan (valfri men välj samma dag och håll dig till den). Promenera 25 minuter varje dag.


Ät en frukt per dag
Ät två skivor fullkornsbröd per dag
40 g ost per dag
Två måltider med pasta, ris eller potatis per vecka
Två fria måltider per vecka (efter att halva sammanslagningsfasen har gått - innan dess gäller en fri måltid/vecka)
En attackdag, varje torsdag (du väljer dag, det viktigaste är att du håller dig samma dag) bara proteiner som i attackfasen.
Om suget skulle falla in får du dricka ett glas vin i veckan.


STEG 4 – STABILISERINGSFASEN Nu är du i mål. Ät som du vill sex dagar i veckan (med måtta) precis som i stabiliseringsfasen. Men du måste fortsätta med proteintorsdagar (attackfasen) och att tillsätta havrekli under resten av livet. Promenera minst 20 minuter varje dag.

1 kommentar:

  1. Jahaaa har du gjort en ny blogg!! Så jälla bra, det e här man ska börja hänga /klia

    SvaraRadera